Zie je Zondag


Regie

Dit programma vat ik altijd samen als ‘portretten van kerkgangers’. Zie je Zondag biedt een kijkje achter de deuren van heel verschillende kerken in Nederland. Van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot lhbti-gemeente. Wat voor mensen komen daar en wat zoeken ze er? En welke rol spelen kerken nog in de moderne samenleving? 

Ik ben opgegroeid met de kerk. Gedoopt, zondagsschool, catechisatie, de hele rambam. Tegenwoordig ga ik niet meer. Jaren geleden heb ik me laten uitschrijven en ik kom eigenlijk alleen nog in de kerk bij begrafenissen en bruiloften. Maar de vraag waarom mensen geloven heeft me altijd gefascineerd. Net als de uiteenlopende manieren waarop ze dat doen.

Daarnaast hou ik van de stijl waarin het programma wordt gedraaid. Veel fly-on-the-wall, documentair gedraaide scènes. Veel lange, wijde shots, alles van statief. Lekkere slow television voor de zondagochtend. Niet alles uitleggen maar veel overlaten aan het invullingsvermogen van de kijker. Voor mij als regisseur een erg interessante manier van werken.

Voor dit programma heb ik tot nu toe twee series van drie afleveringen gedraaid, in de Regenboogkerk in Epe en de Evangelische Broedergemeente in Utrecht.

Zie je Zondag wordt iedere zondagochtend om 9:20 uur uitgezonden op NPO2.