Majoor Bosshardthuis


Montage, Regie

Op 8 juni 2022 werd in Amsterdam het Majoor Bosshardthuis geopend. Een museum dat in het teken staat van het leven en werk van een markante Amsterdammer. Heilssoldaat ‘Majoor’ Bosshardt woonde en werkte zo’n 30 jaar op de Wallen. Daarbij begaf ze zich net zo makkelijk onder sekswerkers, daklozen en junks als kunstenaars, CEO’s en mensen van het koninklijk huis.

Met haar vaak spraakmakende mediaoptredens gaf Majoor Bosshardt als geen ander een gezicht aan het werk van het Leger des Heils. Het museum, dat is gevestigd in de voormalige woning van de Majoor aan de Oudezijds Voorburgwal 14, geeft een uniek kijkje in haar boeiende leven. Een huis vol verhalen over de mensen naar wie ze omzag, haar persoonlijke worstelingen en haar geloof waar ze tot aan haar dood inspiratie en hoop in vond.

Voor dit museum regisseerde en monteerde ik in opdracht van Mediawater twee video die de tentoonstelling in- en uitleiden. De video’s blikken niet alleen terug op het leven van de Majoor, ze laten ook zien hoe Bosshardt’s werk en leven nog altijd doorklinken in het Leger des Heils en tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie zijn voor de medewerkers van nu.

 

Camera: Johan Dijkstra
Geluid: Martyn van der Sluis
Productie: Mediawater
Research: Reyald Bogerd
Tweede regisseur: Laurette de Haan